25 september 2009

höns

Kusinerna är på resa och vi vaktar deras hönor (1 tupp, 4 stora hönor och ca 50 små 'höns')... Familjen E har tagit ett gemensamt beslut; vi är inga hönsfarmare och kommer aldrig att bli några. Hälften av oss gillar inte fjädrar och andra hälften gillar djur bara på avstånd. Det är ju bra att få pröva på olika saker, så man får reda på vad man gillar och är bra på + vad man inte gillar och är mindre bra på :) Positivt är dock att vi fått flera ägg per dag. Detta kommer antagligen att resultera i något gott! Trevlig helg!


22 september 2009

intensivt


... är ordet man kan använda om senaste helg! Gårdsloppis, (lilla gubben på karaweekend), bröllop och avskedsfest.

gårdsloppis: TACK alla ni som besökte eller sålde på vår gårdsloppis+café! Hoppas att ni som kom inte blev alldeles besvikna. Kunde ha varit fler försäljare, men... Som en liten redovisning kan jag meddela att missionen fick ca 120€ - inte illa! Själv blev jag av med en del grejer, fyndade en reflexväst och frossade i syrrans bakverk. Bör nämnas att storebror och jag hade trillat kokosbollar, vilka gick åt som smör i solsken :)

bröllop: Vi fick vara med om våra goda vänners stora dag. Alltid härligt med bröllop och fest! Gemytligt att få bevista dylika tillställningar utan barn... Tack till alla som vaktade våra ungar (mommo, moffa, mossi-possi, faster, fammo & faffa)! Bra att ha stor familj som kan dela på ansvaret!

avskedsfest: Tog avsked av barnens farbror L & tant A som kommer att leva kappsäcksliv en lång tid framöver. Vad ska man säga... Vi är glada och fyllda av spänning + förväntan för deras räkning, men samtidigt kommer vi att sakna dem sååå! (lite avundsjuka är vi väl också - borde ha varit förståndigare och njutit mera av tillvaron när vi befann oss i samma sits...)

Det var helgen i ett nötskal. Må väl, så hörs vi en annan dag!

12 september 2009

10 september 2009

'lätta' semlor

Receptet till semlorna som jäser under duken har jag fått av byns diakonissa. Jag vet inte om det är hennes eget eller om hon i sin tur har fått det av någon... Semlorna är oerhört behändiga att baka av två orsaker; 1) degen ska bakas ut genast och bara jäsa en gång, 2) receptet kan varieras efter eget tycke eller vad som finns i köksskåpet.

SEMLOR (25-30 stycken)

Sätt i hushållsassistenten (eller skål):
5 dl havregryn
3 tsk salt
1 dl sirap
50-100 g smör eller margarin
5 dl kokt vatten

Blanda och låt smöret smälta.
Strö över 1 jästbit (50 g)
Häll ännu i:
5 dl fingervarmt vatten
ca 17 dl vetemjöl
Kör allt i hushållsassistenten. Baka genast ut och låt jäsa 30-45 minuter.
Grädda i 225 grader.

Mina variationer:
Jag brukar för det mesta byta ut 1 dl havregryn till drygt 1 dl solros- och/eller linfrö. Färdigblandat semlemjöl, graham- eller rågmjöl åker också i istället för ~hälften av vetemjölet.
Någon gång har jag blandat med potatismos eller havregrynsgröt som blivit över.
'Man tager vad man haver' som Cajsa Warg sa!

02 september 2009

en vanlig dag

Jag hade inga särskilda planer för idag, antog att den skulle flyga förbi av sig själv utan att något speciellt blev uträttat. Med låga förväntningar kan man inte annat än bli positivt överraskad ifall det mot förmodan händer något... Jag fick ovanligt mycket uträttat - rensat ur barnens garderob, höstgödslat i trädgården, bakat semlor och som grande finale fått träffa en bloggkompis i verkliga livet! HÄRLIGT med överraskningar :)